miércoles, 22 de octubre de 2008

GLAMOUR A LA MASSANA

Un llibre revela els àpats descoberts per artistes i famosos a la Costa Brava
"Glamour, arte y gastronomía en la Costa Brava" es va presentar com un acte més del centenari
ANDORRA LA VELLA | EFE/DDG
La Costa Brava va ser l'escenari on Truman Capote va escriure part de A sang freda; el lloc on Nicolau de Woevodsky, membre de la guàrdia personal de Nicolau II, últim tsar rus, va fixar la seva residència; o el lloc en el qual Rock Hudson va descobrir el particular gust de l'allioli. Aquestes i altres històries estan recollides a Glamour, arte y gastronomía en la Costa Brava, una obra de dos volums, que els artistes gironins Joan Abras i Tomàs Vilà, en col•laboració amb Jordi Comas, Pilar Herranz i Lluís Molinas, han escrit a la manera d'un compendi de vivències i anècdotes d'alguns dels personatges internacionals i nacionals més destacats dels anys 50 i 60.
Explica el periodista gastronòmic Jaume Font que la presència de personatges famosos a la Costa Brava va ser fruit "de la casualitat". No existien els operadors turístics ni les grans empreses dedicades al negoci del turisme, però les aigües d'aquesta part del litoral català i les seves múltiples ofertes gastronòmiques van afavorir que, per exemple, l'escriptor nord-americà Truman Capote recalés a la població marinera de Palamós l'abril de 1960. La seva novel•la Esmorzar a Tiffany's ja s'havia publicat, però no a Espanya, un fet que provocava que la seva presència a la zona es prengués com la d'un turista més. Capote va aprofitar aquesta circumstància per desenvolupar part d'A sang freda en una casa llogada en què va conviure al costat del seu secretari, Jack Dumphy, amb qui va gaudir de les sardanes.
Calella de Palafrugell va ser el lloc on va decidir fixar la seva residència Nicolau de Woevodsky, membre de la guàrdia personal de l'últim tsar de Rússia, Nicolau II. Se'n va anar allà amb la seva dona, Dorothy Webster, a la qual va conèixer a Londres durant una missió diplomàtica que, a la fi, el va salvar de la revolució bolxevic. Els agradaven les faves i els pèsols i, en general, totes les verdures que ells mateixos cultivaven, i que feien servir a tots el seu plats, ja fossin de carn o de peix.
Un altre personatge important que es va interessar per la Costa Brava va ser Rock Hudson, que, d'incògnit, va visitar Llafranc interessat a conèixer l'anomenat Gitano de la Costa Brava, de nom Manolo, que li va donar a conèixer l'allioli amb rap i patates.
Aquestes són històries de tres personatges que van passar per la Costa Brava durant els anys en els quals el turisme començava a emergir en els seus municipis, però no van ser els únics. Glamour, arte y gastronomía en la Costa Brava també explica com a Ava Gardner li encantava el pa amb tomàquet, a Rocío Jurado l'escalivada, a Joan Manuel Serrat els ous ferrats o a Lola Flores la batejada com "olla gitana" d'arròs amb bacallà, fideus i mongetes blanques.
Elisabeth Taylor, Carmen Amaya, Kirk Douglas o Terenci Moix van ser altres dels famosos que van gaudir dels plaers de la Costa Brava, i així queda de manifest en els dos volums que ara es poden veure de prop en una exposició que porta el mateix nom a la sala d'exposicions de les Fontetes de la Massana, a Andorra, on també es poden veure quadres i escultures de Tomàs Vilà i Joan Abras.
Dimecres 22 d'octubre de 2008 diaridegirona.cat

No hay comentarios:

Archivo del blog

Contador de Visitas

contador de visitas