viernes, 2 de enero de 2009

diari de girona reportatje




Divendres 02 de gener de 2009 Contacti amb diaridegirona.cat RSS
HEMEROTEC»


CULTURA I OCI
Cultura i societat Fotos Televisió Programació TV Cartellera Jocs
diaridegirona.cat » Cultura

Tomàs Vilà ´inventa´ una nova tècnica i pinta quadres sobre fons de coure
L'artista viatja al País Basc per exposar els seus recents treballs amb olis de paisatges i elements florals





UN ARTISTA QUE SEMPRE INVESTIGAVa néixer al Mas Moner a la Cellera de Ter, (Girona). Va començar a dibuixar i a pintar al 1972, i va ingressar a l'Escola de Belles Arts d'Olot l'any 1976. Va fer un viatge d'estudis a Itàlia i visità Venècia, Florència i Roma. I a partir d'aquí, va decidir dedicar-se professionalment a pintar, iniciant les seves exposicions, primer col·lectives a Espanya i a l'estranger i, després, individuals.
LA CELLERA DE TER J.M. BARTOMEU El pintor cellerenc Tomàs Vila inaugura aquesta setmana una nova exposició de les seves obres, però aquesta vegada a la galeria d'art Llamas, de la ciutat biscaïna de Bilbao. A diferència de les altres mostres, en el decurs d'aquesta, Vilà exposarà una col·lecció d'obres diferentes, les que ha realitzat mitjançant la tècnica del "fons de coure", i serà la primera vegada que les exposa en públic.Vilà ha explicat que la tècnica del fons de coure va sorgir "per casualitat, com tot a la vida". Segons ell, "havia de pintar un quadre per la FOEG i el fons no podia ser negre i, com que sempre estic investigant els colors i components, vaig fer unes proves, primer amb pintura de ferro i després amb pintura de coure, i el resultat va ser sorprenent. Ha estat un èxit i ara ho presento en públic per primera vegada a Bilbao".Un altre dels aspectes de la catalogació se centra en les possibles connexions que hi ha entre els retaules amb tallers actius de l'època fora de les valls d'Andorra, i amb la cultura artística internacional procedent de focus culturals com Flandes o Itàlia. Segons Joan Bosch, un dels principals focus d'interès de la investigació, pel que fa a les peces, és "la possibilitat fascinant de trobar-les in situ encara avui, presidint les esglésies romàniques". També destaca la complexitat d'analitzar peces allunyades dels canals majoritaris de difusió: "Això representa que l'investigador ha d'apropar-se a la mirada de l'època per fer-ne una valoració crítica".
Paisatges i bodegues Aquesta no és la primera vegada que Tomàs Vilà interpreta en els seus quadres paisatges i, sobretot, escenes de la natura del País Basc i de Cantàbria. L'artista gironí ha dibuixat i plasmat a la tela racons de les contrades catalanes, i també de Berberana, Mañania, Izoria i Subijana, a Euskadi, també de San Juan del Plan a Osca, Vada, a Cantàbria, i molts de paisatges gironins. Tomàs Vilà ha volgut obrir aquesta exposició a Bilbao, amb la tècnica del "fons de coure" perquè "Euskadi és molt bonica".un "invent" artístic amb molt d'èxit. Vilà afirma que va descobrir aquesta tècnica per casualitat.Detall d'un dels quadres realitzats amb la nova tècnica del fons de coure, que exposarà a la seva propera exposició en una famosa galeria de Bilbao, que ara ha canviat d'ubicació, i ha ampliat les seves instal·lacions.L'artista en una foto recent.
diaridegirona.cat » Cultura

´Glamour, Art i Gastronomia´

Tomàs Vilà no solament es dedica a pintar bodegues i paisatges gironins o de fora de les comarques de Catalunya. Des de fa uns tres anys, conjuntament amb el seu amic i també artista, Joan Abras, s'han dedicat a il·lustrar totes les edicions publicades del llibre Glamour, Art i Gastronomia a la Costa Brava, que ha estat escrit per Lluís Molinas i en el qual apareixen personatges tant famosos com el dibuixant Manolo Muntanyola, el mag Xevi, la cantant Nina, les ballarines flamenques Lola Flores i la Chunga, el promotor artístic Oriol Regàs, el cantant Manolo Escobar, o els escriptors Rober Ruark i Truman Capote. Vilà aporta a les diverses edicions renovades del llibre, escrit en català i també en castellà, l'art dels seus pinzells, reproduint escenes marineres, intercalades amb les de Joan Abras, i s'aconsegueix així una excel·lent publicació, que ha estat molt celebrada dins i fora de Girona. la Cellera de ter josep m. bartomeu

No hay comentarios:

Archivo del blog

Contador de Visitas

contador de visitas